Nå er det kun 11 dager igjen til Anton Sport Sentrumsløpet! Selv om du har trent bra hele vinteren, er det viktig hva du gjør den siste uken før løpet.

 

Her forteller to av BULs best mellom- og langdistanseløpere Anniken Johansen (bronse på både 800 m og 1500 m i innendørs-NM) og Lene Sandem (18.14 på 5 km) sine beste tips til forberedelser frem mot årets løp.

 

Den siste uka

 

  1. Kontroller øktene dine den siste uka

Uken før løpet kan det være lurt å trappe ned på treningsmengde og unngå tøffe økter med melkesyre og hvor du tar deg helt ut. Vi trener aldri tung styrke uken før et løp, men løper heller en fartsøkt for å få litt tempo i beina. Dagen før kan du for eksempel løpe 20-30 min og avslutte med 4-6 stigningsløp. Denne økta er også fin to dager før løpet dersom man ønsker en hviledag rett før.

 

  1. Spis godt og sov nok

Pass på å få i deg næringsrik og riktig mat, rikelig med vann og nok søvn i dagene før løpet, slik at kroppen er godt restituert på løpsdagen.

 

 

  1. Sjekk ut løypa!

Å ha oversikt over løypeprofilen, er viktig for å kunne legge opp løpet på en bra måte. Hvilke deler av løypa må du spare litt på kreftene og hvor kan du bare flyte gjennom. Starten av Sentrumsløpet er litt tung, så her gjelder det (i alle fall for oss) å spare litt på kreftene slik at du ikke åpner for hardt.

 

På løpsdagen

 

  1. Spis riktig

På selve løpsdagen spiser vi alltid en god porsjon havregrøt med chiafrø til frokost. Det gir kroppen mye energi som varer lenge uten at man føler meg tung i magen. Grøten toppes gjerne med bær, banan, kanel og kokosflak. Et godt tips er å spise 2,5-3 timer før løpet, og heller fylle på med en smoothie eller en banan ca. 1 time før.

 

  1. Ikke undervurder oppvarming før løpet!

En god oppvarming forbereder muskler, sener og ledd til aktiviteten som kommer. Hvis du øker hjertefrekvensen gradvis, blir det det lettere for deg å holde den rytmen du vil ha på løpingen din. Et eksempel er 15 minutter rolig løping, før du avslutter med 4-6 stigningsløp. Siden starten av Sentrumsløpet er litt tung, er det ekstra viktig at kroppen har kommet litt opp i puls før løpet begynner. Kroppen vil nå være litt med forberedt på det som vil komme.

 

  1. Prøv å kose deg gjennom løpet – tenk positive tanker!

Når løpet er i gang er det bare å forsøke å ta til seg all energi i løypa og tenke positivt. La deg pushe av heiarop fra tilskuere, bli motivert av andre løpere du klarer å henge på eller ta igjen, og si til deg selv hvor flink du er når du merker at kroppen begynner å bli sliten.

 

Lykke til!

 

Anniken og Lene